RFID Nedir? RFID Nasıl Çalışır? RFID Etiket
RFID NEDİR?
RFID, "radyo frekansı tanımlama” için kullanılan bir kısaltmadır ve RFID etiketlerinde veya akıllı etiketlerde (aşağıda tanımlanmıştır) kodlanan dijital verilerin radyo dalgaları aracılığıyla bir okuyucu tarafından yakalandığı bir teknolojiyi ifade eder. RFID, bir etiket veya etiketten gelen verilerin, verileri bir veritabanında depolayan bir cihaz tarafından yakalandığı için barkodlamaya benzer.
Bununla birlikte, RFID, barkod varlık izleme yazılımı kullanan sistemlere göre birkaç avantaja sahiptir. En kayda değer, RFID etiket verilerinin görüş hattının dışında okunabilmesidir, oysa barkodların optik bir tarayıcı ile hizalanması gerekir. Bir RFID çözümü uygulamayı düşünüyorsanız, blog sayfamızı incelemeden buna karar vermeyin.
RFID NASIL ÇALIŞIR?
RFID, Otomatik Tanımlama ve Veri Yakalama (AIDC) olarak adlandırılan bir teknoloji grubuna aittir. AIDC yöntemleri nesneleri otomatik olarak tanımlar, bunlar hakkında veri toplar ve bu verileri doğrudan hiç insan müdahalesi olmadan bilgisayar sistemlerine girer. RFID yöntemleri, bunu gerçekleştirmek için radyo dalgalarını kullanır.
Basit bir düzeyde, RFID sistemleri üç bileşenden oluşur: bir RFID etiketi veya akıllı etiket, bir RFID okuyucu ve bir anten. RFID etiketleri, verileri RFID okuyucusuna (sorgulayıcı olarak da adlandırılır) iletmek için kullanılan bir entegre devre ve bir anten içerir. Okuyucu daha sonra radyo dalgalarını daha kullanışlı bir veri şekline dönüştürür. Etiketlerden toplanan bilgiler daha sonra bir iletişim arayüzü vasıtasıyla bir veri bilgisayarında depolanabilen ve daha sonra analiz edilebilen bir ana bilgisayar sistemine aktarılır.
RFID ETİKETLERİ VE AKILLI ETİKETLER
Yukarıda belirtildiği gibi, bir RFID etiketi bir entegre devre ve bir anten içerir. Etiket, parçaları bir arada tutan ve çeşitli çevre koşullarından koruyan koruyucu bir malzemeden de oluşur. Koruyucu malzeme uygulamaya bağlıdır. Örneğin, RFID etiketleri içeren çalışan kimlik kartları tipik olarak dayanıklı plastikten yapılır ve etiket plastik katmanların arasına gömülür.
RFID etiketleri çeşitli şekil ve boyutlarda gelir ve pasif veya aktif olabilir. Pasif etiketler en yaygın şekilde kullanılır, çünkü bunlar daha küçük ve uygulanması daha ucuzdur. Pasif etiketler, verileri aktarabilmeleri için RFID okuyucu tarafından "desteklenmelidir”. Pasif etiketlerden farklı olarak, aktif RFID etiketlerinde yerleşik bir güç kaynağı (örn. Bir batarya) bulunur, böylece her zaman veri iletimi sağlanır. Daha ayrıntılı bir bilgi için,Pasif RFID Etiketleri ve Aktif RFID Etiketleri.
Akıllı etiketler, hem RFID hem de barkod teknolojilerini kullanmaları nedeniyle RFID etiketlerinden farklıdır. RFID etiketi iç içe gömülü yapışkan bir etiketten yapılmışlardır ve ayrıca bir barkod veya diğer basılı bilgiler içerebilirler. Akıllı etiketler talep üzerine masaüstü etiket yazıcıları kullanılarak kodlanabilir ve yazdırılabilir, oysa RFID etiketlerinin programlanması daha fazla zaman alır ve daha gelişmiş ekipman gerektirir.
RFID UYGULAMALARI
RFID Teknolojisi, aşağıdaki gibi görevleri yerine getirmek için birçok endüstride kullanılmaktadır.
-
Envanter yönetimi
- Varlık takibi
- Personel takibi
- Sınırlı alanlara erişimi denetleme
- Kimlik Kartı
- Tedarik zinciri yönetimi
- Sahte önleme (örneğin ilaç endüstrisinde)
RFID UYGULAMALARI
RFID uyumluluğu gerekip gerekmediğine bakılmaksızın, şu anda barkod teknolojisi kullanan uygulamalar, RFID kullanan bir sisteme veya ikisinin bir kombinasyonuna yükseltme yapmak için iyi adaylardır. RFID, özellikle bir RFID etiketinin bir öğe hakkında bir barkoddan çok daha fazla veri tutabildiğinden özellikle barkod üzerinde birçok avantaj sunar. Ek olarak, RFID etiketleri, yırtılma ve lekelenme gibi, barkod etiketlerinin neden olabileceği zararlara duyarlı değildir.
Okuma etiketlerinden mevcut etiket türlerine kadar, RFID II. Dünya Savaşı'ndan bu yana çok yol kat etti ve ileride parlak bir gelecek var. RFID'in gelişimini inceleyin.
RFID'nin nasıl çalıştığı ve bu teknolojiyi iş süreçlerinize nasıl entegre edeceğiniz hakkında daha fazla bilgi için, RFID Temellerimiz bölümünü okuyun.