Lazer yazıcı nasıl çalışır ?
Bir lazer yazıcı nasıl çalışır?
Lazer yazıcılar içlerinde bulunan toner tozunun statik elektrik ile kağıda yapıştırılıp çıkışta ısıtılarak kağıda eritilmesi esasına göre çalışır.
İlk lazer yazıcıların 1976'da ticari olarak piyasaya sürülmesi ile lazer baskı, güvenilir ve etkili bir baskı çözümü olarak kendini kanıtlamıştır.
Yüksek hassasiyetli çıktılar sağlamak için lazer ışını teknolojisini kullanan lazer yazıcılar, ofisler ve işyerleri için mükemmel seçimdir.
Adım adım: Lazer baskı işlemi
Lazer baskı işlemi, kağıda yazdırmak için hassas mürekkep akışları kullanan mürekkep püskürtmeli baskı işleminden temel olarak farklıdır.
Lazer baskı işlemi 9 önemli adımdan oluşmaktadır.
1. - Yazdırılması gereken veriler bilgisayardan lazer yazıcıya aktarılır. Bu genellikle bir ethernet kablosu aracılığıyla veya yazıcı kablosuz özelliklere sahipse kablosuz olarak yapılır.
2. - Yazıcının ardından korona telinin ısıtılmasıyla istenen sıcaklığa ulaşması gerekir.Bu tel bir kere ısıtıldığında, drum ünitesine elektriksel statik bir yük iletir.
3. - Şimdi pozitif olarak yüklenmiş olan drum ünitesi, lazer ışını almaya hazır ve veri aktarım işlemine doğrudan tamburun üzerinde başlar.
4. - Lazer etkinleştirildiğinde, ışını doğrudan drum ünitesine yönlendiren hareketli bir ayna ünitesinden yansır.
5. - Işının tambura çarptığı bölgelerde, yük negatiften artıya doğru değiştirilir. Negatif yüklü alanlar şimdi toner parçacıklarının tamburun neresine yapışacağını ve doğrudan kağıda aktarılacağı yeri gösterir.
6. – Manyetik merdane tanburu tonerle kaplamaya başladı.Toner, şimdi pozitif olarak yüklü, drum ünitesindeki negatif yüklü alanlara yapışan mikroskobik toner tozu parçacıkları ile kaplanmıştir.
7. - Pozitif yüklü bir kağıt tabakası şimdi tambura yakın bir şekilde geçirilerek negatif yüklü toner parçacıklarını sayfaya çeker.
8. – Daha sonra içeriği içeren kağıt, silindirlerin toner parçacıklarını kağıda yapıştırdığı ısıtıcı birimine geçirilir.
9. - Sayfa daha sonra fotokopi makinesinin diğer tarafına iletilir ve şimdi bir başarılı çıktınız var!
Lazer yazıcı bileşenleri
Günümüz lazer yazıcı, günümüzde alışkın olduğumuz üstün baskı kalitesini elde etmek için gerekli olan 8 ana bileşenden oluşmaktadır.Bir yazıcının anatomisi şunları içerir:
Güç kaynağı
Tamburu şarj etmek için yüksek voltaj gerektiren güç kaynağı, AC akımını transfer işlemi için gereken daha yüksek voltajlara dönüştürmek için çalışır.
Işığa duyarlı Drum
Drum ünitesinin rolü, pozitif yüklü toner parçacıklarını yüzeyine çekmektir.Bunu başarmak için, lazer yazıcılar genellikle yüksek voltaj taşıyan bir korona teli kullanır.Tambur yeterince yüklendikten sonra, lazer ışını tamburun yüzeyine, görüntüleri tamburun yüzeyine tam olarak taranan aynalar vasıtasıyla yönlendirilir.
Toner kartuşları
Lazer yazıcılar, toner olarak bilinen toz halindeki mikroskobik mürekkep parçacıklarını kullanır. Kaynaştırıcı birimi tarafından bir kez ısıtıldığında, toner erir ve basınç altında kağıt liflerine kaynaşmasını sağlar.
Mürekkep püskürtmeli kartuşlarda olduğu gibi toner de en çok CMYK renklerinde kullanılır. Birleştirildiğinde, bu renkler herhangi bir renk paletini yeniden oluşturabilir.
Korona telleri
Birincil korona teli, drum ünitesinin toner parçacıklarını yüzeyine çekebilmesi için drum ünitesinin pozitif olarak yüklenmesinden sorumludur.
Transfer korona teline, kağıdı negatif olarak şarj etmek ve toner parçacıklarını tambur yüzeyinden tabakaya çekmek için negatif bir yük verilir.
Bu tellerin her ikisi de yeterli şarj oluşturmak için yüksek voltaj gerektirir, bu yüksek voltaj güç kaynağı tarafından sağlanır.
Kaynaştırıcı ünite
Kaynaştırıcı birimi, toner parçacıklarını kağıda fiziksel olarak kaynatmak için kullanılan iki ısıtılmış silindirden oluşur.
Yüksek seviyede ısı ve basınç kullanarak, toz halindeki toner parçacıkları eritilir ve kağıdın kumaşı ile güçlü bir bağ oluşturur.
Kaynaştırıcı birimin çalıştığı yüksek hız göz önüne alındığında, tabaka kağıtla mümkün olduğunca az temas eder ve bu da yangın riskini önler.
Atık Toner Şişesi
Atık toner şişesi, yazdırma işlemi sırasında kullanılmayan ışığa duyarlı tamburdan fazla toner toplamak için kullanılır.Fazla toner bir rezervuarda biriktirilir ve dolduğunda, atık toner şişesi değiştirilmelidir.
Lazer yazıcıların avantajları
Lazer yazıcıların, inkjet teknolojisine kıyasla çeşitli avantajları vardır.
Hız
Lazerle inkjet'in en belirgin avantajı hızdır.Daha yüksek sayfa sayısı ve dakika başına sayfa hızı ile, lazer yazıcılar mürekkep püskürtmeli meslektaşları üzerinde net bir üstünluk kurar.
Bu daha yüksek hızlar lazer yazıcıları ofis ortamı için mükemmel bir seçim haline getirir.Yüksek hacimli, yüksek hızlı baskıya uygun, lazer yazıcılar doğal olarak kendilerini yoğun çalışma alanlarına borç verir.
İşletme maliyetleri
Harcamada daha yüksek bir ilk harcama yapılmasına rağmen, toner verimleri genellikle mürekkep kartuşlarından çok daha yüksektir ve daha ekonomiktir.
Yüksek hacimler için tasarlanan toner kartuşları, mürekkep kartuşlarına kıyasla daha ucuz seçenek olduğu tartişmasız ortadadır.
Birçok durumda mevcut ekstra yüksek kapasitelere sahip olan toner kartuşları, binlerce sayfa kesintisiz baskı yapılmasını sağlar.
Güvenilirlik
Lazer yazıcılar, yüksek hacimli, yüksek hızlı baskı için tasarlanmıştır ve güvenilirliği düşünülerek tasarlanması gerekir.
Daha sıkı testler ve daha sağlam malzemeler daha az aksama süresi anlamına gelir ve yoğun çalışma alanları için mükemmel olmalarını sağlayan güvenilirlikte genel bir artış sağlar.
Kalite
Tonerin mikroskobik özellikleri ile lazer yazıcılar, mürekkep püskürtmeli baskıda kullanılan mürekkep damlacıklarından çok daha yüksek hassasiyet sunar.Bu daha yüksek hassasiyet seviyesi, artan çözünürlük ve ince detaylarla daha yüksek kalite seviyelerine dönüşür.
Lazer yazıclar inkjet yazıcılardan daha düşük toplam fiyata daha üstün bir baskı deneyimi sunar. Bu onları ofis ortamı için net bir seçim haline getirir.